GPS Takip Sistemi Nedir ?

GPS takip sistemleri nasıl çalışır? Özelikleri nedir? Hayatımızı nasıl kolaylaştırıyorlar.

GPS Takip Sistemi Nedir ?

GPS Takip sistemi nedir? Çalışma mantığı nedir? GPS ve GPRS özellikleri nelerdir? GPS uyduları hakkında bilgi ve içerik

GPS Takip Sistemleri hayatımız her alanında bulunan ve birçok farklı sektörde nesnelerin konum bilgilerinin takip edildiği Küresel konumlandırma sistemleridir. GPS Uydu takip cihazları düzenli olarak Dünya yörüngesinde bulunan GPS Uyduları üzerinden konum bilgilerini almaktadır.

GPS Takip Sistemleri farklı sektörlerde Dünya üzerinden bulunan nesnelerin konum bilgisinin tespiti için kullanılmaktadır. Konum bilgisi sayesinde Ürün güvenliği, Saha Ekip Yönetimi, Araç Takip Sistemi, Tekne Takip cihazları, Motorsiklet takip sistemi gibi birçok neşenin konum bilgisinin tespiti için GPS ve GPRS teknolojileri kullanılmaktadır.

GPS Uydu takip sistemleri sadece nesnelerin takip edilmesi için değil canlı varlıklar ve insanların takip edilmesi içinde kullanılmaktadır. Yaşlı (Alzheimer) hastaların takip edilmesi, Çocukların takibi, Saha ekiplerinin takip edilmesi gibi birçok farklı amaç için kullanılmaktadır. Ayrıca Köpek, Kedi, Av köpekleri gibi birçok hayvan içinde GPS Uydu takip cihazları konum belirlenmesi için kullanılmaktadır.

Peki GPS Nedir ve nasıl çalışır? Hangi sektörlerde kullanılır ve daha fazlası için aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz.

GPS ve GPRS Nedir?

GPS nedir

GPS Kısaca

İngilizce olarak GPS /Global Positioning System) Kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. ABD devleti askeri amaçlı olarak Uzaya gönderdiği uydular zaman içinde sivil halka açılmış olup Dünya üzerinde konum belirlenmesi için kullanılmaya başlanmıştır.

GPRS Anlamı

GPRS 2G teknolojisini kullanarak GPS üzerinden gelen verilerin sunuculara aktaran teknolojidir. Ülkemizde Vodafon, Turkcell, Türk Telekom gibi operatörler tarafından bu hizmet sağlanmaktadır.

İlgili Konular > M2M Nedir | Araç Takip Sistemi Özellikleri

GPS Hangi Alanlarda Kullanılır

GPS Hangi alanlarda kullanılırGPS teknolojisi birçok sektörde kullanılmaktadır. Özelikle Araç Takip sistemi sektöründe şirketlerin operasyonlarını yönetebilmesi için kullanılır. Bunun yanısıra CBS (Coğrafi Bilgi Sistemi) Haritacılık, Denizcilik, Askeri amaç ve sivil halk için farklı projeler geliştirilerek kullanılmaktadır.

Araç Takip Sistemleri

Uydu Teknolojisinin en yaygın kullanım alanlarından biriside Araç Takip Sistemleridir. Şirketler saha ekiplerinin kontrolü ve araçların yakıt tüketim kontrolü ve iş süreçlerinin doğru yönetilmesi için araçlarında GPS teknolojisinden faydalanılan araç takip cihazlarını tercih etmektedirler.

Günlük kilometre bilgisi, anlık konum bilgisi, kontak açma ve kapatma bilgileri ve mesai dışı kullanım gibi birçok raporlama ekranları sayesinde GPS üzerinden gelen verileri Excel olarak çıktı alabilir veya raporlayabilirler. Araç takip cihazları ile ayrıca aksesuar ürünler bütünleşmiş bilgiler ile beraberinde araç içinde farklı veriler aktarılır.

Örnek ; RFID Araç takip sistemi üzerinden gelen sürücü araç kullanım bilgileri GPS üzerinden konum bilgileri ile beraber tüm veriler GPRS hatları ile sunuculara iletilir. Sunucularda gelen tüm veriler ise araç takip yazılımı sayesinde raporlanabilir.

Askeri Amaçlı Kullanım

Askeri amaçlı olarak GPS teknolojisi kullanılmaktadır. Keşif amaçlı olarak Drone gibi hava araçlarında, Hedef izlemek, Güdümlü sistemlerin kontrolü gibi birçok alanda GPS Uydularından konum bilgisi alınmaktadır.

Sivil Kullanım Alanları

GPS sivil olarak kullanımında Belediyeler Drone ile yerleşim alanlarını izlemesi ve kaçak yapıların önlenmesi. Harita üretiminde, Navigasyon ve araç takip sistemi ürünleri ile küresel konumlama sistemleri kullanılmaktadır.

GPS Takip Cihazı Ürün Boyutları ve Özellikleri

GPS takip cihazları farklı boyut ve ölçülerde kullanılmaktadır. Mini, anahtarlık şeklinde, küçük, kol saati şeklinde ve mıknatıslı olan GPS çeşitleri mevcuttur. Konteyner takip cihazları içinde bulunan bataryalardan dolayı GPS cihazları daha büyük yapılarda üretilmiştir.

İlgili İçerik > GPS Takip Cihazları

GPS Uyduları ve Ülkeler

Gps UydularıDünya yörüngesinde farklı ülkelerin konumlandırdığı GPS uyduları bulunmaktadır. Nesne veya kişilerin takip edilmesi için minumum 8 adet uydudan konum bilgisi alınmaktadır.

GPS Uyduları ABD tarafından Uzaya konumlandırılmıştır. İlk olarak 1978 yılında yörüngeye fırlatılmasıyla başlayan proje 1994 yılında tamamlanabilmiştir ve uydu sayısı 24 adede ulaşmıştır.

GALILEO GPS Uyduları Avrupa Uzay Ajansı ESA tarafından 1999 yılında geliştirilmeye başlanan proje toplam 30 uyduya sahip olacaktır ve 2019 itibariyle sivil kullanıma açılmıştır.

GLONASS Uyduları Rusya hükümeti tarafından geliştirilmiştir. 1979 yılında ilk uydunun fırlatılmasıyla başlayan proje 2011 yılında tamamlanabilmiştir ve uydu sayısı 24’e ulaşmıştır.

COMPASS-BEIDOU-2 (Çin tarafından geliştirilmiştir. 2000 yılında faaliyete geçen ve 3 uyduya sahip COMPASS-BEIDOU-1 sistemi temel alınarak geliştirilmektedir. 2020 yılında faaliyete geçecek olan sistem 35 uyduya sahip olacaktır.

IRNSS (Hindistan hükümeti tarafından onaylanan proje 2006 yılında başlamıştır. Sistem lokal konumlandırma sistemi olarak tasarlanmış olup toplam 9 uydu ile 2016 yılında kullanıma açılmıştır.)

İlgili İçerik > Compass Beidou-2 | Galileo GPS Uydu | IRNSS Uyduları

GSM Operatörleri

GPS uydularından gelin verilerin sunuculara aktarılması için gerekli olan Sim kart hizmetleri Türkiye de Vodafon, Turkcell veya Türk Telekom operatörleri tarafında sağlanmaktadır. GPRS veya M2M hatları olarak isimlendirilen sim kartlar ile GPS uydularından gelen tüm veriler anlık olarak sunuculara GSM operatörlerine ait olan hatlar ile sağlanmaktadır.  

Turuncu ayrıcalıklarını
Keşfetmek için çok yakınsınız!

Ücretsiz Demo şifresi için
Formu doldurabilirsiniz.

Satış Öncesi Destek
Teknik destek konularınız için uygulama içerisinde yer alan destek merkezinden direkt olarak yazabilir ve 0850 304 32 79 telefon numarasından teknik departmanımızı 7/24 arayabilirsiniz.
Sayfadan Ayrılma Nedeninizi
Merak Ediyoruz?
yukleniyor

Gönderiliyor..

Geri